Vraag hieronder uw vrijblijvende offerte aan.
Indien uw aanvraag mede betrekking heeft op het laten plaatsen van een groepenkast, vragen wij u vriendelijk voor meer info en alle actuele tarieven eens een bezoek te brengen aan de website: www.elektroklus.nl
Ben je van plan om een aardlekschakelaar aan te schaffen? De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel in de groepenkast. Deze zorgt namelijk voor spanningsloze aangesloten elektrische installaties. De aardlekschakelaar controleert voortdurend of er sprake is van een lekstroom. Dat wordt gedaan door het spanningsverschil tussen de stroom in de fase- en de nuldraad te meten. In normale situaties is deze stroom gelijk aan elkaar. Is dat niet het geval, dan is er sprake van een lekstroom doordat er ergens in de elektrische installatie een fout is opgetreden. In dat geval schakelt de aardlekschakelaar de stroomtoevoer direct uit.
We legden net al uit hoe een aardlekschakelaar werkt en wat het doet. Maar waarom moet je een aardlekschakelaar in je groepenkast hebben? Omdat ieder apparaat in een elektrische installatie defect kan raken zonder dat er sprake is van kortsluiting, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Met een aardlekschakelaar wordt de stroomtoevoer gelijk uitgeschakeld als er een afwijking geconstateerd wordt. Dat voorkomt een schok, elektrocutie of een brand! De aardlekschakelaar is verplicht in de groepenkast, al sinds 1976.
Ieder apparaat in een elektrische installatie kan defect raken raken zonder dat er sprake is van kortsluiting. Dat levert gevaarlijke situaties op, want op zo'n moment kan het apparaat onder stroom komen te staan en bij aanraking een stevige schok geven of zelfs elektrocutie en brand tot gevolg hebben. Daarom is de toepassing van een aardlekschakelaar zo belangrijk. Zodra er een afwijking wordt geconstateerd, schakelt een 30mA aardlekschakelaar de stroomtoevoer direct uit. Dat doet een aardlek al bij een lekstroom vanaf ongeveer 30 milliampére die 20 milliseconden aanhoudt. De aardlekschakelaar is daarmee een onmisbaar onderdeel in de groepenkast en verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Om deze reden zijn aardlekschakelaars al sinds 1976 een verplicht onderdeel in de groepenkast. Het laten installeren van een nieuwe groepenkast met aardlekschaklaars is in oudere panden aan te raden.
Het soort groepenkast bepaalt welke variant aardlekschakelaar u nodig heeft. de stelregel daarbij is: Is de hoofdschakelaar in de groepenkast vanaf de kWh-meter aan de inkomende zijde aangesloten met twee draden? Dan heeft u een 1-fase groepenkast. Als er vier draden zijn aangesloten vanaf de kWh-meter aan de inkomende zijde van de hoofdschakelaar, dan is er sprake van een 3-fase groepenkast. Een andere manier om vast te stellen om hoeveel fase het gaat, is door te kijken naar het voltage dat op de energiemeter (kWh-meter) staat vermeld. Staat er 220/230 Volt? Dan gaat het om een 1-fase groepenkast. Bij 3-fase groepenkasten staat er 3x 220/230 Volt (380/400 Volt) op de energiemeter vermeld.
Een kant en klare groepenkast die door de originele merk fabrikant is geproduceerd is standaard voorzien van 30mA aardlekschakelaars van het type klasse A. In uitzondelijke situaties kan een groepenkast worden uitgebreid met een aardlekbeveiliging van 300mA of van het type klasse B.
Om na te gaan of uw groepenkast voorzien is van een goed functionerende aardlekbeveiliging, controleert u eerst of er een drukknop met merkten "T" of "Test" aanwezig is. Deze testknop is een onderdeel van een aardlekschakelaar. Controleer de correcte werking van een aardlekschakelaar door minimaal 2 keer per jaar de testknop in te drukken. Na het testen dient de aardlekschakelaar de stroom uit te schakelen van de eindgroepen die de aardlekschakelaar beveiligd. Indien door het indrukken van de testknop de aardlekschakelaar niet uitschakelt, dient deze vervangen te worden door een erkend installateur. Het kan het ook zomaar zijn dat een hoofdzekering van de netbeheerder in uw meterkast is doorgeslagen. Deze situatie kunt u controleren door op de schroefcontacten van de aardlekschakelaar te meten of hier nog spanning op staat. Indien u geen spanning meet, dient u contact op te nemen met uw netbeheerder.
GroepenkastCompleet levert uitsluitend originele aardlekschakelaars van gerenomeerde A-merken, zoals ABB, HAGER en EATON. Alle schakelaars voldoen aan de in Nederland gestelde normen voor elektrische installaties. Voor voordelige en kwalitatieve aardlekschakelaars ben je bij groepenkastCompleet daarom aan het juiste adres. Daarbij leveren we uiteraard ook groepenkasten om de aardlekschakelaars in toe te passen. Op zoek naar de juiste aardlekschakelaar, maar weet je niet precies welke je nodig hebt? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag!